gallery/smile_logo2

Healthy Gums

Diensten

Adviezen

Mondzorg

Op onze website vindt u informatie over het gezond houden van het tandvlees, en het herstellen van de afwijkingen hiervan.

U kunt mij vinden voor consult en behandeling in de volgende praktijken:

Kwaliteit lever je samen met je collega's: het samenwerken met tandartsen, mondhygiënisten en gedifferentieerde tandartsen maakt het mogelijk. 

Er is tegenwoordig consensus over dat poetsen met een elektrische tandenborstel de voorkeur heeft. Echter hoort hierbij een specifieke techniek, die heel anders is dan bij manueel poetsen. Het grootste verschil is dat bij elektrisch poetsen de bedoeling is dat de borstelkop het werk gaat doen: wij moeten zorgen dat deze correct wordt geplaatst en enkele tellen stil wordt gehouden om het oppervlak te reinigen.  Het is dus niet de bedoeling om borstelbewegingen te doen met een elektrische borstel. Idealiter wordt de borstelkop op 3 locaties van de kies geplaatst aan de buitenzijde, en aan 3 locaties aan de binnenzijde. Het is ook belangrijk dat bij het poetsen van binnen- of buiten- zijde de borstelharen geen contact maken met het kauwvlak. Anders raakt de borstel niet het stuk kies aan dat tegenover het tandvlees staat.

Multidisciplinaire Samenwerking

HealthyGums.nl is een platform voor kennisdeling over de parodontale gezondheid en het herstellen hiervan.

gallery/02

Een gezonde lach begint met gezond tandvlees

De borstelkop wordt dus min of meer recht geplaatst tegen het oppervlak dat gereingd moet worden. Echter moet er rekening wordt gehouden met de bolling van bepaalde elementen. Dat is namelijk een belangrijk aandachtspunt bij kronen op gebitselementen en vooral op tandimplantaten. In deze gevallen moet de borstelkop zodanig wordt gekanteld dat deze contact maakt met de hals van de kroon net naast het tandvlees.

Het is ook zinvol om de borstel met lichte druk te gebruiken/zonder dat de borstelharen gaan buigen. 

Dan is de positie nauwkeuriger, maar ook de borstel kan vrij draaien en trillen om het reinigend effect te maximaliseren. Bij hard drukken van de elektrische borstel tegen de kies neemt de effectiviteit juist af!

Wanneer de pockets zich bevinden achter de laatste kiezen, is het echter geen optie om het tandvlees daar te masseren met ragers zodat het strakker wordt en de pocketdiepte terug wordt gebracht. In deze gevallen is het de moeite waard om een soort lintje te gebruiken. Traditioneel werd er gaasverband voor gebruikt dat werd opgevouwen tot een lint van een 1 centimeter breedte. Tegenwoordig zijn er ook kant en klare producten voor. De band wordt vast gehouden tussen duim en wijsvinger met beide handen. Deze wordt geplaatst achter de laatste kies of in een grote ruimte tussen 2 kiezen (vaak een plek waar een kies eerder is verloren). Vervolgens doen we 5 zaagbewegingen heen en weer, in nauw contact met het tandvlees.

Lid van

Tussen tanden en kiezen heeft gebruik van ragers de voorkeur. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De goede maat (in principe zo dik mogelijk) en de goede techniek (meerdere bewegingen in verschillende richtingen) zorgen dat alle bacterieplaque wordt verwijderd. Even belangrijk is bij de behandeling van pockets dat de ragers het tandvlees voldoende masseren om zodoende het genezingsproces te stimuleren.

Adviezen